Het is eind februari en de Dry January-maand (31 dagen geen alcohol drinken) ligt ruimschoots achter ons. Sommigen zullen vol overgave weer toegeven aan hun normale alcohol consumptie. Anderen hebben de smaak te pakken en vinden een glaasje minder toch wel fijn. Uit meerdere studies blijkt dat een gematigde drinker de niet drinker overleeft. Een borrel is goed voor hart- en vaatziektes. Maar wat is nou de beste verhouding en heeft het zin, zo’n hele maand droog staan?
Alcohol Concern UK toont aan dat deelnemers aan de campagne Dry January het gevoel hebben iets bereikt te hebben, gewicht verloren, meer energie overhielden, beter slapen en geld bespaarden. Allemaal redenen om te concluderen dat het zeer effectief is om een maand alcohol vrij te leven. Daar tegenover stelt de Britse researcher Ian Hamilton in het British Medical Journal, dat Alcohol Concern UK aanzet tot een fatalistische alles-of-nietsmentaliteit. “Mensen lopen de kans om snel weer terug te grijpen naar gevaarlijke niveaus van alcohol consumptie doordat zij een ‘droge maand’ achter de rug hebben,” aldus Hamilton. Een maand niet drinken zou aanzetten tot extra consumptie in de maanden erna volgens Hamilton.
Meer dan 14 glazen per week is een zware drinker
Alcohol consumptie ligt hoog in Europa. Hartaandoeningen, lever problematiek en kanker zijn nog maar een aantal ziektes die mede toe te wijzen zijn aan bovenmatig drank gebruik. Maar matig alcoholgebruik kan het risico op hart- en vaatziekten weer verminderen. Matig alcoholgebruik is maximaal 1 glas alcohol per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen, volgens het Voedingscentrum. Meer dan 1 glas per dag levert bij vrouwen al gezondheidsrisico’s op, zoals een verhoogde kans op borstkanker. Bij mannen nemen ziekterisico’s toe bij meer dan 2 glazen per dag. Er wordt verder niet ingegaan op de momenten van inname. Iedere dag 2 glazen of in één dag 21 glazen nuttigen, daar zit wel degelijk een verschil in. Het laatste wordt ook wel binge drinking genoemd, waarbij de drinker grote risico’s loopt.
Ademhaling belangrijk voor goede lever functie
Dus als jij een gematigde drinker bent en netjes onder de twee glazen per dag blijft (bij mannen), dan ben je in de safe zone. De grootste aanslag van alcohol ligt op je lever. Gelukkig zijn er meer manieren om je lever wat rust te gunnen. Sporten en goed ademhalen zijn belangrijke methodes om je lever beter te laten functioneren. Iedere dag in de buitenlucht en goed diep doorademen, je spijsvertering stopzetten door een een dag te vasten doet ook wonderen voor je lever. Verder is natuurlijke en volwaardige voeding een belangrijke katalysator voor het zelfhelende vermogen van je lichaam.
Objectief kijken naar je algehele leefwijze
We kunnen nu concluderen dat af en toe een drankje prima is, maar geheel onthouding met als eventueel gevolg dat je gaat inhalen funest is voor je gezondheid. Een volwaardig leven lijden met iedere dag sport, natuurlijke voeding en met regelmaat objectief kijken naar je algehele leefwijze zijn de ingrediënten voor een evenwichtig bestaan. Een hele maand geen alcohol drinken blijkt niet perse nodig te zijn om toch gezond het jaar te starten.
Nieuwsgierig naar meer informatie? Optimiz adviseert ook opmaat over voeding.